014/70.62.01
·
info@handencentrum.be
·
Ma - Vrij 08:00-19:00
Revalidatie van hand en pols

Polscyste

Een polscyste (= polsganglion) is een met vocht gevuld, goedaardig knobbeltje dat een zichtbare zwelling kan geven ter hoogte van de handpalm of handrug. Deze knobbeltjes zijn veel voorkomend en vaak onschuldig.

BELANGRIJK is dat u eerst uw arts raadpleegt! Wij mogen geen diagnose stellen. Hij/zij kan bekijken of een doorverwijzing noodzakelijk is.

Mogelijke oorzaken

Er is niet duidelijk geweten waarom cystes ontstaan. Mogelijks speelt een voorafgaand trauma of herhaalde belasting een rol. De goedaardige cystes zijn gevuld met een gelatine-achtige vloeistof. Ze kunnen voortkomen uit het gewrichtskapsel van nabijgelegen gewrichten, ligamenten of peesscheden wanneer deze geïrriteerd zijn

Symptomen

De meeste polscystes zijn pijnloos en kunnen vanzelf weer verdwijnen. Wanneer de cyste echter tegen een zenuw aandrukt of een beweging beperkt kunnen ze pijnlijk worden. De klachten die een polscyste kan geven zijn vaak wisselend. Perioden van pijn en pijnvrij kunnen elkaar afwisselen en zijn vaak afhankelijk van de gevraagde belasting.

De meeste cystes dienen niet behandeld te worden. Als de cystes toch pijn geven kan doorverwezen worden naar een handtherapeut. Afhankelijk van de klachten kan er een behandelplan worden opgesteld. In zeer uitzonderlijke gevallen kan men de cyste via een chirurgische ingreep verwijderen. Dit is echter niet de eerste keuze.

U kunt hier een afspraak maken.