014/70.62.01
·
info@handencentrum.be
·
Ma - Vrij 08:00-19:00
Revalidatie van hand en pols

Duim artrose

De duimbasis bestaat uit 3 gewrichten. Dit geeft ons de unieke mogelijkheid om kleine, grote voorwerpen te pakken, maar ook om veel kracht te zetten. Hierdoor ontstaat er sneller slijtage in het duimgewricht waardoor pijn en instabiliteit ontstaat en de hand minder functioneel wordt. Bij artrose is het kraakbeen aan de uiteinden van de botten dunner geworden of helemaal verdwenen. De oppervlakte is dan niet meer zo glad, maar onregelmatig. De bewegingen van de duim gaan hierdoor minder makkelijk en kan de positie van de duim een kleine beetje veranderen.

BELANGRIJK is dat u eerst uw arts raadpleegt! Wij mogen geen diagnose stellen. Hij/zij kan bekijken of een doorverwijzing noodzakelijk is.

Mogelijke oorzaken

Er is geen duidelijk medische oorzaak voor het ontstaan van duimbasis artrose. Het is een vorm van slijtage. Mogelijk heeft de grote bewegelijkheid van het duimbasis gewricht hier iets mee te maken  

Symptomen

Bij duimbasis artrose is er pijn en stijfheid van de duim, vinger en pols. U ervaart de pijn meestal het ergste in de ochtend. De pijn concentreert zich daarbij rond de duimmuis en duimbasis, zeker wanneer de duim lang en zwaar belast is.

Ook geeft duimartrose krachtsverlies waardoor u moeite hebt met een fles of bokaal, wringen en schijven. U kunt de duim ook minder ver spreiden en u laat voorwerpen gemakkelijker vallen.