014/70.62.01
·
info@handencentrum.be
·
Ma - Vrij 08:00-19:00
Revalidatie van hand en pols

Dequervain

In de duim lopen drie pezen die zorgen voor het strekken en het spreiden van de duim. Twee van deze pezen lopen door een nauwe tunnel (peesschede) aan de duimzijde van de pols. Bij een (pees)schede ontsteking van De Quervain (ook wel Morbus De Quervain genoemd) zijn deze twee pezen of de peesschede geïrriteerd. Door de ontstekingsreactie kunnen de pezen niet goed door de koker bewegen.

BELANGRIJK is dat u eerst uw arts raadpleegt! Wij mogen geen diagnose stellen. Hij/zij kan bekijken of een doorverwijzing noodzakelijk is.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van de ontstekingsreactie is niet bekend. De klachten ontstaan als de pees geïrriteerd is en dikker wordt waardoor de peesschede te nauw wordt en de pezen minder makkelijk kunnen glijden. Het wordt soms geassocieerd met overbelasting of herhaalde bewegingen en wisselingen in de hormoonspiegel.

Symptomen

Dequervain geeft een zeurende pijn en zwelling aan de duimzijde van de pols. De pijn kan soms uitstralen naar de onderarm. De klachten worden meestal erger wanneer u de duim strekt en buigt. De pijn voel je ook meestal bij dagelijkse activiteiten waarbij er een puntbelasting is.