014/70.62.01
·
info@handencentrum.be
·
Ma - Vrij 08:00-19:00
Revalidatie van hand, pols en elleboog

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van de slijmbeurs. Een slijmbeurs of bursa is een kussentje dat ervoor zorgt dat het omliggende bewegende weefsels soepel kunnen bewegen. Het fungeert ook als schokdemper. Deze bursa is normaal gesproken plat of leeg, maar kan opzwellen bij irritatie. In dat geval spreken we van een bursitis of slijmbeursontsteking. Rondom het schoudergewricht liggen meerdere slijmbeurzen, maar de meest voorkomende bursitis is die van de bursa subacromialis, de slijmbeurs onder het schouderdak.

BELANGRIJK is dat u eerst uw arts raadpleegt! Wij mogen geen diagnose stellen. Hij/zij kan bekijken of een doorverwijzing noodzakelijk is.

Mogelijke oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van een slijmbeursontsteking of bursitis is overbelasting, herhaaldelijke handelingen boven het hoofd, een trauma of wanneer u al andere onderliggende aandoeningen heeft aan de schouder zoals bijvoorbeeld een peesscheur of reumatische aandoeningen.

Symptomen

Slijmbeursontsteking of bursitis kun je herkennen door roodheid, warmte, zwelling en pijn op de bovenkant van de schouder. De plek is gevoelig als je erop drukt en kan ook klachten geven bij het slapen. Vooral wanneer u op de pijnlijke schouder probeert te gaan liggen.

Meestal heeft u pijn bij alle bewegingen van de schouder en uitstraling van de pijn naar de onderarm. Vaak ontstaat bursitis na een peesletsel.