Door Dr. Degreef, Handchirurg UZ Leuven

Handletsels zijn dagelijkse kost op een spoedgevallendienst. Ze zijn nummer één in de top bij slachtoffers van arbeidsongevallen. Vaak gaat het om mineure traumata: een snijwondje, kneuzing of blauwe nagel. Maar bijna even frequent worden handletsels te snel mineur beschouwd en worden letsels onderschat.

Zenuwletsels zijn een klassiek voorbeeld: digitale zenuwen bevinden zich nu eenmaal binnen ‘handbereik’ van een verdwaalde mespunt of een schroevendraaier die zijn doel mist in handenarbeid. Helaas betekent dit niet zelden het begin van een lijdensweg met gevoelsverlies, pijn, stijfheid en een moeizame revalidatie met slepende arbeidsongeschiktheid en niet te onderschatten restletsel.

Peesletsels worden minder snel gemist. Maar ze blijven vaak onderbehandeld en nog erger, onvoldoende gerevalideerd. Een flexorpeesletsel is bijvoorbeeld een relatieve urgentie. Je krijgt maar één kans om een behoorlijk herstel te bewerkstelligen en ook maar één kans om na een perfecte en soliede chirurgische reconstructie onmiddellijk actief te oefenen begeleid door een gespecialiseerd handtherapeut.

Origineel bericht van Artsenkrant: http://www.artsenkrant.com/actueel/sos-handen/article-column-34267.html

error: Content is protected !!