Hoe voorkom je kwaaltjes aan de hand bij computergebruik?

 

Dagelijks uren aan de computer werken kan belastend zijn voor de handen en het lichaam. Door het repetitief karakter van de handelingen kunnen volgende problemen aan de hand, pols en elleboog voorkomen: tintelingen door druk op de middenhandszenuw of op de zenuw aan de binnezijde van de elleboog, ontsteking van de buigpezen. Preventie van handklachten is daarom belangrijk. Hierbij enkele tips ter voorkomen van deze kwaaltjes.

2 Tips voor op het werk

  • Correcte werkhouding
  • Pauzes en afwisselen van taken kunnen vermoeidheid en pijn verminderen

Tip voor thuis

  • Een nachtbrace kan doeltreffend zijn. Afhankelijk van de symptomen helpt een brace de druk op de zenuw te verminderen of ondersteunt/immobiliseert de pijnlijke pezen ter vermindering van de pijn en de ontsteking.

Oefeningen

  • rekkingsoefeningen om de spanning in de strek- en buigpezen te verminderen
  • zenuwglijdingsoefeningen
  • versterkende oefeningen voor hand en onderarmspieren
  • soms kan absolute rust noodzakelijk zijn om de visieuze cirkel van pijn en ontsteking te doorbreken
  • andere behandelmodaliteiten kunnen ook zinvol zijn: koud/warmte, ontstekingsremmers
error: Content is protected !!